Редактор: Виолета Николаеваe-mail: За частичното вето върху закона за съдебната власт, за

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: За частичното вето върху закона за съдебната власт, за
Коментари Харесай

Юрист: Проектът за нова конституция увеличава властта на главния прокурор

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

За частичното несъгласие върху закона за правосъдната власт, за причините на президента против кариерните бонуси и несъгласия с конституцията приказва в студиото на " Лице в лице " по БТВ Иванка Иванова, консултант по правните въпроси на Румен Радев:

" Въпросът за покачване на магистратите е напълно във властта на Висшия правосъден съвет. Не може със свое решение Народното събрание да дава опция Висш съдебен съвет да покачва свои някогашни членове. 

Повишаването на съдии може да става посредством справедливи критерии - покачванията да стават за заслуги. Мотивът за ветото е, че когато един човек стои дълго време във Висш съдебен съвет, това не му дава право да заема по-висш пост в правосъдната власт. 

Във Висш съдебен съвет членуват магистрати и научни служащи. За тях тази привилегия не би важала въобще.

Президентът не се е езабавил, той работи в границите на пълномощията си, само че Народното събрание гласоподава два пъти едно и също нещо. 

Кариерният
бонус нарушава няколко конституционни правилото. Но за какво Народно събрание гласоподава нещо, по което има висящо конституционно дело, без да промени главния предмет на разногласието, е въпросът.

Президентът съобщи още ноември месец, че е подготвен да внесе промени в настоящата конституция.Той има подготвен план, който в настоящия парламент не би трябвало да бъде внасян, тъй като Народното събрание ще може да разсъждава още известно време дали да привиква Велико народно събрание или не. 

Проектът за нова конституция задълбочава казуса с корупцията и настояванията на протестиращите и усилва властта на основния прокурор, вместо да предложи метод той да носи отговорност. "

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР